Війна в Україні показала проблеми зі збройовим потенціалом західних країн

Війна росії проти України розкрила проблеми зі збройовим потенціалом у західних країнах, які передають Києву військову допомогу. Запаси Заходу виснажуються після майже 10 місяців з початку повномасштабного вторгнення.

Війна в Україні показала проблеми зі зброєю західних країн
Війна в Україні показала проблеми зі зброєю західних країн

Про це повідомляє Financial Times.

На карту поставлена ​​не лише здатність Заходу продовжувати постачати Україні зброю, якої вона потребує, а й здатність союзників показати таким противникам, як Китай, наявність у них промислової бази, здатної виробляти достатньо зброї, щоб створити надійний захист від можливого нападу.

«Україна сфокусувала нас… на тому, що справді важливо. Важливе виробництво. Виробництво справді має значення», — заявив Вільям Лапланте, головний закупник зброї Пентагону.

Надіславши понад 40 мільярдів доларів військової допомоги Україні, в основному з існуючих запасів, міністерства оборони країн-членів НАТО виявили, що непрацюючі лінії з виробництва озброєнь не можуть бути включені відразу.

Збільшення потужності потребує інвестицій, які, своєю чергою, залежать від укладання довгострокових виробничих контрактів.

США відправили до України близько третини свого запасу протитанкових ракет Javelin та третину свого запасу зенітних ракет Stinger, а Пентагон не може замінити їх швидко.

Великобританія звернулася до третьої сторони, яку вона відмовилася назвати, щоб поповнити свої витрачені запаси протитанкових ракет NLAW.

Запаси зброї в багатьох європейських країнах ще мізерніші. Коли у жовтні Франція відправила в Україну шість самохідних гаубиць Ceaser, вона змогла зробити це лише перенаправивши датське замовлення на високотехнологічну артилерію.

Західні офіційні особи кажуть, що постачання Україні не поставили під загрозу військову готовність їхніх власних країн, тоді як брак російських озброєнь набагато гірший. Москві доводиться закуповувати артилерійські снаряди та безпілотники у Північної Кореї та Ірану.

Проте, попри те, що в НАТО, особливо в Європі, існує майже консенсус щодо необхідності нарощування своїх збройних сил та оборонної промисловості, компанії можуть діяти лише після того, як вони отримають більшу визначеність щодо договорів.

«Контракти мають значення. Гроші… мають значення. Коли (компанії — ред) побачать, що ми вкладатимемо гроші (в замовлення — ред)… вони почнуть це робити, це їхня робота», — сказав Лапланте з Пентагону.

Нагадаємл, Україна отримала грант у 1,5 млрд доларів від Сполучених Штатів Америки з Цільового фонду Світового банку.