Контрнаступ ЗСУ взимку залежить від двох факторів, — ISW

Українська армія зможе послідовно досягати успіху взимку, якщо збереже здатність зберегти перевагу і продовжити оперативні успіхи.

Контрнаступ ЗСУ взимку залежить від двох факторів
Контрнаступ ЗСУ взимку залежить від двох факторів

Як повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW) з посиланням на українські офіційні особи, ЗСУ планують продовжувати наступальні операції протягом зими, щоб закріпити успіхи і не дати російським військам перехопити ініціативу на полі бою. Втім, американська розвідка прогнозує «сповільнення темпів війни в Україні протягом зими».

Як зазначають експерти інституту, здатність України утримувати військову ініціативу та продовжувати динаміку поточних оперативних успіхів залежить від того, чи будуть українські сили продовжувати проводити послідовні операції взимку.

Аналітики також припускають, що ЗСУ, ймовірно, готуються скористатися перевагами замерзлого ґрунту для полегшення просування у порівнянні з рухом багнюкою, притаманною осіннім місяцям.

Також в ISW з посиланням на російські джерела повідомили, що українські війська продовжують контрнаступ на Кремінському та Сватівському напрямках, а окупанти ведуть наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки.

Водночас у росіян продовжуються проблеми з «мобіками». Групи мобілізованих зривають зусилля командування армії рф з нарощування сил, відмовляючись воювати, проявляючи непокору та зухвалість.

Нагадаємо, ЗСУ можуть закріпитися на Кінбурнській косі та продовжити контрнаступ у Херсонській області. Російські оборонні позиції свідчать про те, що окупанти сприймають перспективу українського контрнаступу через річку Дніпро як серйозну загрозу.