Альбом «Пісні Української революції» номінували на Шевченківську премію

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосивномінантів 2023 року. Серед 27 мистецьких творів, які увійшли до короткого списку, — спільна робота Українського інституту національної пам’яті з гуртом «Хорея Козацька» та його лідером Тарасом Компаніченком: аудіоальбом «Пісні Української революції».

Альбом «Пісні Української революції» номінували на Шевченківську премію

Проєкт став номінантом Шевченківської премії з музичного мистецтва.

Аудіоальбом «Пісні Української революції» присвячений 100-річчю Української революції, виданий у 2019 році.

Авторами пісень, що увійшли до альбому, є класики української літератури: Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та інші. Композитори — Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький.

Завантажити аудіоальбом «Пісні Української революції» можна на сайті Інституту.

Нагадаємо, у 2020 році лауреатом Шевченківськоїпремії в номінації «Публіцистика, журналістика» стала воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книгою «Дівчата зрізають коси», виданою Українським інститутом національної пам’яті, під редакцією Тетяни Ковтунович. Це спогади 25 жінок, які у 2014–2018 роках брали участь у російсько-українській війні в складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів. Вони згадують про бойові операції на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, діляться роздумами про становище жінки у війську.

Національна премія України імені Тараса Шевченка — державна нагорода, заснована в 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва у день народження Тараса Шевченка — 9 березня.