Екс-начальника СБУ Харківщини Романа Дудіна знову залишили під вартою: що відомо

Печерський районний суд м. Києва учора, 5 грудня, продовжив до 2 лютого 2023 року запобіжний захід щодо колишнього начальника Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна.

Роман Дудін
Роман Дудін

Раніше Дудіна було арештовано без альтернативи застави. Йому інкримінують державну зраду і самовільне залишення служби.

Нагадаємо, 29 травня президент Володимир Зеленський звільнив Дудіна начебто за недбале виконання службових обов'язків і пообіцяв йому розслідування правоохоронців. Тоді очільник держави заявив, що Дудін «не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе». У Державному бюро розслідувань запевняють, що 24 лютого, на початку повномасштабного вторгнення, Дудін намагався перешкоджати роботі керівництва області.

На суді слідчі фактично звинуватили Дудіна у тому, що він обороняв місто, відправивши співробітників СБУ захищати будівлю Харківської ОДА. Екс-керівник СБУ Харківщини намагався особисто звернути увагу судді на абсурдність таких звинувачень. На його думку, жодної підстави тримати його під вартою немає — нових доказів суду представлено не було, а покази свідків суперечать один одному.

Зрештою Дудіну стало погано й йому викликали швидку, яка зафіксувала гіпертонічний криз. Нагадаємо, що раніше Дудін, коментуючи причини справи проти нього, заявив про політичний характер переслідування. На його думку, заступник керівника Офісу президента України Олег Татаров допомагає переслідувати його за вказівкою члена партії «Слуга народу» Вадима Слюсарєва, який тісно пов'язаний з росіянами.

На думку захисту, зараз йдеться лише про те, аби ізолювати Дудіна, а ДБР, прокуратура та суд у цьому фактично підіграють Офісу президента. Як відомо, харківська тероборона отримала зброю зранку 24 лютого зі зброярні СБУ саме за розпорядженням Дудіна, поки поліція та інші силовики перебували в прострації.

Це спростовує слова президента про те, що Дудін «з перших днів війни не працював на захист міста». Також є фото з геоданими www.facebook.com/photo.php?fbid=158583546896377&set=a.139889785432420&type=3, на якому видно Дудіна зі зброєю в руках у центрі столиці, куди він прибув за наказом керівництва СБУ захищати урядовий квартал. Це спростовує й заяви слідчих про те, що у критичні дні оборони України Дудін втік на Волинь. Проте, попри ці факти й очевидну абсурдність звинувачень, Дудін залишається під вартою.