ЄС виділить Україні 18 мільярдів євро — Шольц

Євросоюз зможе погодити виділення Україні 18 млрд євро надзвичайної макрофінансової допомоги незабаром.

Таке переконання висловив канцлер ФРН Олаф Шольц на пресконференції в Тірані після саміту ЄС-Західні Балкани.

«Я абсолютно впевнений у необхідності того, щоби Європейський союз зі своїми можливостями продовжував підтримувати Україну. Єврокомісія зробила пропозицію в цьому плані: 18 млрд потрібні терміново та мають бути узгоджені якомога скоріше. Моя позиція дуже чітка: я бажав би, щоб усі 27 країн-членів ЄС підтримали цю пропозицію. Це важливо для України. Я впевнений, що нам це вдасться», — заявив Шольц.

Канцлер також підкреслив важливість єдності ЄС і країн, які прагнуть набути членства в ЄС, в питані російської війни та солідарності з Україною. Він повідомив, що під час зустрічі йшлося про зближення позицій в питанні санкцій.

«Ми очікуємо від країн-кандидатів, що вони доєднаються до санкційної політики ЄС. Те саме стосується і візової політики, ми потребуємо єдиного підходу», — підкреслив канцлер. Глава німецького уряду визнав, що позиції ЄС і Сербії щодо санкцій залишаються різними.

Також незважаючи на вето Угорщини на надання макрофінансової допомоги Україні, високопосадовці Євросоюзу обіцяють, що Київ отримає обіцяні 18 млрд євро на 2023 рік. Про це на прес-конференції за підсумками ради міністрів фінансів країн ЄС у вівторок, 7 грудня, заявили голова Мінфіну Чехії, що головує в ЄС, Збинек Станюра і заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Вони наголосили, що країни ЄС сповнені рішучості працювати над тим, щоб це фінансування надійшло до України вже у січні. «Всі міністри фінансів, крім одного, готові рухатися вперед і шукати шляхи для досягнення цієї мети, — сказав Домбровскіс. — Ми не можемо допустити, щоб одна країна ЄС затримала цю фінансову допомогу. Ми повинні її доставити, і ми її доставимо. Гроші підуть. в Україну, незалежно від того, візьмуть у цьому участь 27 чи 26 держав».


Джерело: dw