У Німеччині відбувається масштабна поліцейська операція проти екстремістів

Двадцять п’ять осіб були заарештовані під час рейдів по всій Німеччині за підозрою в змові з метою повалення уряду.

У Німеччині відбувається масштабна поліцейська операція проти екстремістів
У Німеччині відбувається масштабна поліцейська операція проти екстремістів

Про це повідомляє BBC.

Група ультраправих і колишніх військових планувала штурмувати будівлю парламенту, Рейхстаг і захопити владу.

Стверджується, що дрібний аристократ, описаний як принц Генріх XIII, 71 рік займав центральне місце в їхніх планах.

За словами федеральних прокурорів, він є одним із двох ймовірних ватажків серед заарештованих в 11 землях Німеччини.

Кажуть, що серед змовників є члени екстремістського руху Reichsbürger [Громадяни Рейху], який тривалий час перебував у полі зору німецької поліції через насильницькі напади та расистські теорії змови. Вони також відмовляються визнавати сучасну німецьку державу.

Приблизно 50 чоловіків і жінок, як стверджується, були частиною групи, яка планувала повалити республіку та замінити її новою державою за зразком Німеччини 1871 року — імперією під назвою Другий Рейх.

«У нас ще немає назви для цієї групи», — сказала речниця федеральної прокуратури.

Три тисячі офіцерів взяли участь у 130 рейдах на більшій частині країни, а двоє людей були заарештовані в Австрії та Італії. Затриманих мали допитати цього дня.

Міністр юстиції Марко Бушманн написав у Twitter, що проводиться масштабна антитерористична операція та, ймовірно, «планується збройний напад на конституційні органи».

Федеральна прокуратура заявила, що група планувала насильницький переворот з листопада 2021 року, і члени її центральної «Рати» (ради) відтоді проводили регулярні зустрічі.

Вони вже розробили плани керувати Німеччиною за допомогою відомств, що охоплюють охорону здоров'я, юстицію та закордонні справи, сказав прокурор. Члени розуміли, що можуть реалізувати свої цілі лише «військовими засобами та насильством проти представників держави», що включало в себе вбивства.

Вважається, що слідчі дізналися про цю групу, коли в квітні минулого року вони розкрили змову про викрадення за участю банди, яка називала себе Об’єднаними патріотами.

Вони також були частиною райхсбюргерської сцени і нібито планували викрасти міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха, а також створили «умови громадянської війни», щоб покласти кінець німецькій демократії.

Кажуть, що в останній змові також був замішаний колишній ультраправий член нижньої палати парламенту від AfD, якого планували призначити на посаду міністра юстиції групи, а лідером — принц Генріх.

Окрім тіньового уряду, змовники нібито мали плани щодо військового підрозділу, причому, згідно з повідомленнями, активні та колишні військові були значною частиною змови щодо державного перевороту. Серед них були колишні елітні солдати спецпідрозділів. Прокуратура заявила, що метою військових сил була ліквідація демократичних органів на місцевому рівні.

Один із тих, хто перебуває під слідством, є членом спецназу, поліція обшукала його будинок і кімнату на військовій базі Граф-Цеппелін у Кальві, на південний захід від Штутгарта.

Нагадаємо, 5 грудня уповноважена Бундестагу у справах збройних сил Єва Хьогль закликала до розробки нового плану закупівель боєприпасів на мільярди євро, щоб вирішити проблему їхньої критичної нестачі.


Джерело: BBC