Необхідно переглянути правило ЄС щодо одностайності рішень через дії Угорщини, — Таяні

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що необхідно переглянути правило ЄС щодо одностайності рішень через дії Угорщини.

Антоніо Таяні
Антоніо Таяні

Про це глава італійського МЗС заявив 8 грудня після зустрічі зі своїм австрійським колегою Александером Шалленбергом у Відні.

«Одностайність блокує Європу», — заявив Таяні.

Коментуючи угорське вето на макрофінансову допомогу Україні, італійський міністр заявив, що «потрібно змінити європейські правила». «Нам треба більше приймати рішень більшістю голосів. Якщо ви хочете більшої та сильнішої Європи, то одностайність має залишитися в минулому», — закликав Таяні до ухвалення рішень за принципом так званої кваліфікованої більшості голосів «у кожній сфері».

Це правило передбачає, що рішення мають бути підтримані щонайменше 55% країн-членів (15 з 27), які представляють 65% населення ЄС.

Глава МЗС Австрії також дав зрозуміти, що країни ЄС не повинні піддатися на тактику угорського шантажу. «Якщо у нас є спільна позиція щодо російської агресії проти України, то ми також повинні бути внутрішньо надійними, коли йдеться про наші цінності», — заявив Шалленберг, натякаючи на порушення Угорщиною принципу верховенства права.

Як повідомлялося, у вівторок під час зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі Угорщина заблокувала виділення Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримує ідею колективного запозичення ЄС на ринку капіталів для допомоги Україні. Така позиція Угорщини може бути проявом тиску на Євросоюз на тлі того, що ЄС не поспішає надавати кілька мільярдів євро на відновлення Угорщини після пандемії COVID-19 під приводом невідповідності деяких рішень уряду Угорщини принципам верховенства права та поваги до прав людини.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.