В Ірані вперше стратили чоловіка, засудженого за злочин під час антиурядових протестів

В Ірані 8 грудня стратили чоловіка, засудженого за злочин, нібито скоєний під час антиурядових протестів.

Протести в Ірані
Протести в Ірані

Про це повідомило інформаційне агентство Mizan, пов’язане із судовою системою країни, передає Радіо Свобода.

Це перша страта, пов’язана з протестами в Ірані.

За заявою агентства, чоловіка на ім’я Мохсен Шекарі визнали винним у тому, що він заблокував вулицю і напав із мачете на співробітника безпекової служби в Тегерані.

За даними активістів, близько десятка людей вже отримали смертні вироки через причетність до демонстрацій.

Обурення через смерть 22-річної Махси Аміні у вересні спонукало тисячі іранців вийти на вулиці по всій країні, щоб вимагати більше свобод і прав жінок. Аміні померла під час арешту в поліції після того, як її затримали за нібито неправильне носіння хіджабу. Її батьки та друзі кажуть, що її побили. Широкомасштабні протести стали найбільшою загрозою для ісламського уряду з часів революції 1979 року.

За попередніми даними, станом на 29 листопада під час сутичок загинули щонайменше 459 протестувальників. Серед них 64 неповнолітніх.

Нагадаємо, в Ірані оголосили про скасування «поліції моралі», діяльність якої призвела до смерті жінки за «неправильне носіння хіджабу», та яке спровокувало масштабні протести в країні.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.