Попри війну та важку економічну ситуацію пенсії суддів злетіли до 95,139 тис грн

Попри війну та важку економічну ситуацію в Україні, пенсії суддів злетіли до 95,139 тис. грн, що у десятки разів більше за пенсію звичайного українця.

Попри війну та важку економічну ситуацію пенсії суддів злетіли до 95,139 тис грн

Про це заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Попри війну та важку економічну ситуацію в Україні є привілейована каста VIP-пенсіонерів, яка не знає проблем. Так пенсії суддів злетіли до 95,139 тис. грн, що у десятки разів більше за пенсію звичайного українця. Лише за 10 місяців поточного року, як ідеться у звітності ПФУ, розмір суддівських пенсій зріс приблизно на 7 тис. грн і досяг 95,139 тис. грн», — пише Андрій Павловський.

За його словами, середню пенсію у 95 139 грн одержує 3601 особа — судді на заслуженому відпочинку (у відставці).

«Їхня висока пенсія пояснюється не лише високими зарплатами. Справа в тому, що для них діють спеціальні правила. Якщо звичайний українець отримує свою виплату за формулою, то для суддів усе ще діє окреме правило: вони одержують відсоток від зарплати чинного судді. У формулі для „простих українців“ для розрахунку беруть середню зарплату по країні за три роки, після її множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%. Як результат, навіть за 35 років стажу та середньої зарплати можна претендувати на 35% від середньої зарплати за три роки (а вона нижча, ніж актуальна середня зарплата)», — каже експерт.

За його словами, суддя ж, який працював 35 років, може отримувати 90% зарплати чинного судді. Та й на цьому не все. Звичайні українці навіть із величезними зарплатами можуть отримати пенсію, розмір якої не перевищує 10 мінімальних.

«На цей момент це 20 930 грн. Суддів це обмеження не стосується. Це до питання справедливості пенсійного забезпечення в Україні», — резюмує експерт.