Окупанти депортують з України лише здорових дітей

Окупанти почали обирати для депортацій з України лише здорових дітей, щоб потім росіяни під час незаконного усиновлення не повертали їх назад.

Окупанти обирають для депортацій з України лише здорових дітей
Окупанти обирають для депортацій з України лише здорових дітей

Про це йдеться у звіті громадської організації «Східна правозахисна група» та «Інституту стратегічних досліджень та безпеки».

Правозахисники пояснюють, що протягом березня-серпня у росії активізувався процес незаконного всиновлення дітей, яких депортували з окупованих територій України. А втім, росіяни часто почали повертати усиновлених, у яких знайшли хвороби.

У жовтні російський уряд виділив кошти для «поглиблених профілактичних медичних оглядів» дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, які перебувають на окупованих територіях. Документ передбачає, що такі огляди проводитимуть щонайменше з початку листопада до кінця грудня.

Правозахисники кажуть, що для перевірки здоров'я дітей росіяни почали проводити диспансеризацію. Зрештою дітей, у яких знаходять проблеми зі здоров'ям, залишають на тимчасово окупованій території, стверджують правозахисники.

Вони зазначають, що таке рішення у росії ухвалили для того, щоб не допустити інформаційного шуму через повернення незаконно всиновлених дітей.

«Якщо аналізувати процес дитячої диспансеризації, яка закріплена розпорядженням уряду рф від 22 жовтня 2022 року за підписом мішустіна, кремлю потрібні тільки здорові діти, а хворих вони залишають на тимчасово окупованих рф територіях України», — резюмують правозахисники.

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, від початку повномасштабної війни рф проти України щонайменше 2,8 млн українців були вимушені виїхати чи були депортовані на територію росії.

А на початку листопада керівниця управління секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Вихор заявляла, що росіяни депортували у рф або на окуповані території понад 6 тисяч дітей.