Сьогодні Всесвітній день футболу

10 грудня щорічно святкують Всесвітній день футболу. Свято започаткувала Генеральна асамблея ООН. Завдяки цьому дню усі вболівальники, любителі та спортсмени можуть вшанувати улюблений вид спорту.

Сьогодні Всесвітній день футболу
Сьогодні Всесвітній день футболу

Гра з м'ячем існувала у Китаї ще в III — II ст. до нашої ери. Важливо було потрапити до сітки, яку закріплювали на жердині з бамбука. Подібні розваги також існували у єгиптян і греків. Проте справжньою батьківщиною футболу вважається Англія. Існує навіть документальне підтвердження, яке датується 1170 роком. У ньому йдеться, що молодь збирається на полі для гри у м'яч.

Гра стала навіть настільки популярною, що виникла справжня проблема короля Едуарда II. У 1300-х роках країна готувалася до війни із Шотландією, проте воїни не вправлялися у стрільбі з лука, а грали у футбол. Королю нічого не залишалося, як заборонити на час цю гру.

Згодом футбол поширювався і став досить популярним серед представників робітничого класу. Під час гри люди не просто відпочивали, а й спілкувалися. Проте тоді матчі проходили не зовсім цивілізовано. Правила були нечіткими, на полі не було суддів, тому часто виникали сутички.

У XVIII столітті футбол стає популярним не лише серед робітників. У нього починають грати студенти вишів. Саме в Кембриджському університеті у 1848 році встановили перші правила. Цікаво, що деякі з них чинні і сьогодні. У 1863 році в Англії створюють першу Футбольну асоціацію.