Норвегія допоможе Україні відновити критичну інфраструктуру після ударів рф: уряд виділив $ 100 млн

Норвегія допоможе Україні відновити об’єкти критичної інфраструктури, які були пошкоджені через масовані ракетні удари росії. Країна виділить на це мільярд крон (близько $ 100 млн).

Таке рішення було ухвалено урядом Норвегії у п'ятницю, 9 грудня, йдеться на його офіційному сайті. Відповідну угоду підписали міністерка закордонних справ країни Аннікен Хуйтфельдт та директор східноєвропейського відділення Світового банку Аруп Банерджі.

Як зазначила глава відомства, Україна має невідкладну потребу у відновленні системи електропостачання та іншої інфраструктури.

«Я рада, що сьогодні ми підписали угоду про надання 1 мільярда норвезьких крон для швидких ремонтних робіт», — заявила міністерка.

Новий транш від Норвегії спрямовується через Цільовий фонд Світового банку з відновлення, реконструкції та реформування України, який є багатостороннім донорським проектом Світового банку.

«Війна росії з Україною дуже впливає на українську економіку. Внаслідок цілеспрямованих атак на цивільну інфраструктуру виникла гостра необхідність у ремонті та реконструкції. Ці напади також мають серйозні гуманітарні наслідки, і ситуація посилюється настанням зими та холодів. Норвезьке фінансування буде використано для надання грантів Світового банку, який пропонує гнучку підтримку ремонту, реабілітації та підготовки до реконструкції об'єктів критичної інфраструктури», — зазначили на сайті уряду.

Раніше Норвегія надала уряду України через Світовий банк бюджетну підтримку у розмірі 300 мільйонів крон. Ці кошти були спрямовані на виплату заробітної плати медичному персоналу, вчителям та працівникам бюджетної сфери, а також на виплату пенсій та соціальної допомоги.

Нагадаємо, що Естонія, Нідерланди та Норвегія передадуть Україні польовий госпіталь Role 2. Військовий шпиталь нададуть Сили оборони Естонії, а Норвегія та Нідерланди внесуть кошти для його надання ЗСУ.