Заборона УПЦ мп: експерт розповів, як священики московського патріархату обманюють прихожан

Священики УПЦ мп обманюють прихожан, говорячи, що вони не мають відношення до московської церкви.

Олександр Саган
Олександр Саган

Про це під час ефіру заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган.

«Позбутися московського патріархату по взмаху чарівної палички не вийде. За час Незалежності України держава фактично сприяла розбудові цієї структури. Зокрема храми віддавали УПЦ мп. Тому простою забороною це явище не побороти», — каже експерт.

Експерт зазначив, що нового законодавства та нових законів, щодо вирішення цієї проблеми не потрібно.

«Це затягне час на від 6 місяців до 2 років. Адже це рішення має бути узгодженно з міжнародними структурами. Тож ми просто втрачаємо час. Чинне законодавство дає всі важелі для вирішення цієї ситуації. Нагадаю, що Європейський суд підтвердив право держави впливати на назву релігійної організації для того, щоб уберегти людей від хибних даних», — підкреслив експерт.

Також він зазначив, що священики УПЦ мп обманюють прихожан, говорячи, що вони не мають відношення до московської церкви.

«Насправді в УПЦ мп просто прибрали згадки про московський патріархат. А священики моніпулюють віруючими. Закон дає чітке визначення про религійні організації, які керуються із-за кордону. Зокрема, УМП мп згідно статті першої керується грамотою московського патріарха. А в розділі № 10 чітко виписано, що таке УПЦ мп. Вона не самостійна та не має широких прав. Найголовніше, що метрополіт Онуфрій не заявив, що УПЦ мп вийшла з синоду московського патріархату. Він і далі є членом синоду. Тому ми маємо певернутися до існуючого закону про заборону УПЦ мп. Нагадаю, що Окружний суд Києва розглядав це питання в 2019 році. Тож з 26 жовтня 2019 року у нас фактично всі релігійні організації УПЦ мп втратили статус юридичної особи. Адже їх статути не чинні в частині назви організації. Також договори оренди є нечинними. Проте московській патріархат залишиться певний час в Україні. Адже міжнародне право захищає права всіх віруючих. Проте з часом ця структура буде мінімізована. Тобто в країні залишиться не більше 1000 громад московського патріархата», — резюмує екперт.

Рекомендовані публікації