Шмигаль та Зеленський заявили про ймовірність блекауту в Україні: подробиці

Українська влада готується до різних сценаріїв проходження зимового періоду під час агресії росії.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Так, одним із них може бути довгострокова відсутність електроенергії та опалення у деяких регіонах України.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на українсько-французькій конференції у Парижі.

Він зазначив, що у Кремлі розуміють, що вони не здатні захопити Україну, як мріяли про це 24 лютого. З огляду на це, починаючи з осені російські війська активізували свої терористичні удари проти української енергосистеми.

«російські політики та пропагандисти відверто говорять, що їхня мета — залишити українців без тепла, світла та води цієї зими. Вони вірять, що зламають нас і змусять підкоритись та капітулювати. Росія ніколи не була і не стане для нас братньою. росія ніколи не розуміла і не зрозуміє вільну Україну та вільних українців», — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що українці мужньо тримають цей удар. Так, 24 листопада був завданий черговий удар проти нашої енергосистеми, люди залишились без світла і води, але і цей терор не змусив українців панікувати.

«Намір росії занурити Україну у пітьму — це виклик для цивілізованого світу. Ми не сумніваємося, що світ не допустить, щоб ці кровожерливі терористичні плани росії втілились у життя. Ми готуємося до різних сценаріїв, одним з яких може стати довгострокова відсутність світла чи тепла в окремих регіонах нашої країни», — додав Шмигаль.

За словами прем'єр-міністра, за два місяці планомірних атак ракетами та дронами агресору вдалось пошкодити майже 50% української енергосистеми.

Проте незважаючи на ворожі атаки, українська енергосистема зберігає цілісність та керованість, а наші енергетики 24 години на добу роблять свою роботу.

«Ми розуміємо, що росія продовжить терористичні атаки і не відмовиться від своїх намірів зруйнувати нашу енергосистему. Вони хочуть занурити нас у темряву. для того, аби цього не сталося нам потрібна допомога цивілізованого світу», — зазначив Шмигаль.

По-перше, Україні потрібні сучасні протиракетні та протиповітряні комплекси, аби захистити наше небо. Так, за останні кілька місяців ми отримали системи IRIS-T, NASAMS, Hawk. Проте Україна закликає партнерів нарощувати поставки систем ППО, адже вони дозволять захистити цивільне населення.

По-друге, Україні необхідна допомога у проведенні швидкого відновлення та ремонті критичної інфраструктури.

Шмигаль впевнений, що розрахунок рф занурити нас у темряву провалиться — завдяки допомозі партнерів та друзів по всьому світу. Він підкреслив, що українці вистоять та переживуть цю зиму.

В свою чергу, президент В. Зеленський заявив, що росії потрібен блекаут в Україні, щоб використати це як нібито «поразку» Європи і всього демократичного спротиву.

«Ми ж у відповідь заснували новий формат співпраці і робимо все заради України, проти блекауту та енерготерору. Що мається на сьогодні? Україна вистояла проти сотень російських ударів різної інтенсивності в нашій енергетиці, але зараз більшість наших електростанцій, на жаль, пошкоджені або зруйновані обстрілом. Всі гідроелектростанції, всі теплові електростанції. Уявіть, щоб це значило у вашій країні», — зазначив Зеленський.

Він акцентував, прямо зараз, близько 12 млн людей майже у всіх областях і столиці відключені від електропостачання.

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Рекомендовані публікації