Американські вчені досягли історичного прориву для термоядерного синтезу

Представники Міністерства енергетики США оголосили про історичне досягнення: вперше вченим вдалося добути більше енергії за допомогою термоядерної реакції, ніж вони витратили на її підтримку.

Американські вчені досягли історичного прориву для термоядерного синтезу

Простіше кажучи, вченим вперше дійсно вдалося реально добути енергію за допомогою термоядерної реакції.

Під час експерименту, який пройшов 5 грудня, вчені Ліверморської національної лабораторії імені Лоуренса витратили 2,05 мегаджоуля енергії та отримали 3,15 МДж.

Вчені з Ліверморської національної лабораторії Лоуренса використовують метод інерційного утримання плазми. Він вважається найпростішим та найдешевшим способом добування термоядерної енергії.

Фахівці лабораторії спрямовують 192 величезні лазери розміром з три футбольні поля до центру камери запалювання. Там міститься паливна таблетка з дейтерієм і тритієм. Лазери світять на неї з усіх боків, розжарюючи стан плазми і дуже сильно її стискаючи. Так атоми водню стискаються в гелій, поступово вивільняючи альфа-частинки, які «вилітають» з розігрітої плазми внаслідок підтримуваної реакції.

Так званий приріст чистої енергії вже більше 70 років вважається Святим Граалем у сфері термоядерної енергетики — досі дослідникам не вдавалося отримати більше енергії, ніж було потрібно для підтримки роботи термоядерного реактора чи установки.

Міністерка енергетики США Дженніфер Гранхольм у своїй заяві назвала цей прорив «визначним досягненням». А директорка лабораторії Кім Буділ назвала роботу «однією із найбільш значущих наукових проблем, яку коли-небудь вирішувало людство».

Нагадаємо, учені з українського Інституту молекулярної біології і генетики заявили, що виявили новий ген, який відповідає за розлади статевого розвитку та безпліддя.

Рекомендовані публікації