Українські вчені виявили новий ген, який відповідає за розлади статевого розвитку та безпліддя

Учені з українського Інституту молекулярної біології і генетики заявили, що виявили новий ген, який відповідає за розлади статевого розвитку та безпліддя.

Українські вчені виявили новий ген
Українські вчені виявили новий ген

Про це повідомляється в сторінці інституту в Facebook.

Йдеться про ген DCL3 (STARD8). Науковці стверджують, що його порушення в певній ділянці спричинюють збій статевого розвитку і, як наслідок, — цілу низку ускладнень здоров’я, зокрема й безпліддя. Цей ген також задіяний у складній системі, що призводить до онкологічних захворювань статевих органів.

«Учені нашого інституту здійснили важливе відкриття, яке допоможе розібратися у генетичних механізмах складних статевих розладів, робити прогнози для діагностики таких хвороб, власне, допоможе розробляти лікування чоловічого та жіночого безпліддя», — заявили в інституті.

Як зазначається, над дослідженням працював колектив науковців інституту, зокрема Дмитро Сіроха, на чолі з професоркою Людмилою Лівшиць, разом з колегами з Іспанії та Швейцарії.

«Ця робота цікава тим, що генетики використали живі моделі, на яких можна провести експерименти і дослідити тонкі молекулярні механізми порушень, які спостерігаються у людини», — йдеться в повідомленні.

Лабораторним об’єктом стала мушка-дрозофіла, в якої послідовність гена DCL3 (STARD8) дуже подібна до відповідних послідовностей в інших живих організмів, зокрема й людини.

Міжнародний науковий журнал eLife пише, що робота українських вчених буде цікава спеціалістам з біології розвитку, генетиці людини і клінічним генетикам,

«Це важливе дослідження демонструє консервативну функцію в соматичних клітинах людини DCL3(STARD8) та ортолога Cv-c Drosophila в розвитку яєчка. Докази, що підтверджують висновки авторів, є переконливими», — наголошують в eLife.

Нагадаємо, археологи знайшли в Єгипті кілька мумій з золотими пластинами на місці язика. Їх знайшли у некрополі Кувейсна у центральній частині дельти Нілу.