Нардепи за перевищення швидкості пропонують позбавляти українців водійських прав

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає дуже суттєве збільшення відповідальності власників авто за перевищення швидкості.

Нардепи за перевищення швидкості пропонують позбавляти українців водійських прав
Нардепи за перевищення швидкості пропонують позбавляти українців водійських прав

У 2023 році відповідальність за перевищення швидкості в Україні планують посилити, особливо в населених пунктах. У парламенті вже підготовлений відповідний законопроєкт № 6214.

Відповідальність за перевищення швидкості буде такою:

  • Перевищення швидкості більш як на 20 км/год — штраф 340 грн (не змінюється)
  • Перевищення більш як на 50 км/год, а у населених пунктах більш як на 30 км/год — штраф 1700 грн (не змінюється)
  • Перевищення у населених пунктах більш як на 50 км/год — позбавлення права керування на строк від трьох до шести місяців.
  • Перевищення у населених пунктах більш як на 70 км/год — позбавлення права керування на строк від шести місяців до одного року.
  • Зараз штраф за перевищення більш як на 20 км/год штраф складає 340 грн. Більш як на 50 км/год — 1700 грн.

Головна проблема законопроекту полягає у механізмі його реалізації відносно системи автофіксації. Річ у тому, що згідно з українським законодавством, винним у перевищенні швидкості, яке зафіксувала камера, є власник транспортного засобу (або належний користувач).

При цьому власник автомобіля може не перебувати в момент порушення в автомобілі. Щобільше, він взагалі може не мати посвідчення водія. Позбавити його права керування у такому випадку буде проблематично. Особливо враховуючи, що правопорушення скоїв не він.

Аналогічне питання виникає і до автомобілів, зареєстрованих на юридичних осіб. У такому випадку, за українським законодавством, відповідальність несе директор підприємства, який також може не мати посвідчення водія.

Окреме питання виникає відносно водіїв-іноземців на машинах з іноземною реєстрацією (штрафи з камер надходять до прикордонної служби). Механізм позбавлення права керування для іноземців також не визначений.

Документ пройшов стадію обговорення у профільному комітеті та комітеті з питань бюджету. Наразі його рекомендовано до включення у порядок денний для голосування у сесійному залі.