Обладнання на 415 євро млн від Франції допоможе відновленню українського енергосектору

Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у дискусійній панелі в рамках Форуму з економічної стійкості та реконструкції України, який відбувся у Парижі.

Обладнання на 415 євро млн від Франції допоможе відновленню українського енергосектору
Обладнання на 415 євро млн від Франції допоможе відновленню українського енергосектору

Герман Галущенко наголосив, що Україна героїчно тримає енергетичний фронт, хоча енергосектор упродовж двох місяців практично щоденно страждає від прицільних обстрілів російськими ракетами. Внаслідок російських атак постраждало близько 50% нашої енергетичної інфраструктури.

Міністр зазначив важливість солідарності європейських країн для захисту цивільного населення України від енергетичної агресії росії.

«Я вдячний країнам і компаніям, які із самого початку війни допомагають Україні. Через постійні російські атаки наші потреби зростають щотижня. В пріоритеті — високовольтне обладнання, але є потреба й в іншій техніці та запчастинах для проведення ремонту мереж. Підтримка обладнанням на суму 415 млн євро, яке Франція надасть Україні, значною мірою допоможе відновленню українського енергосектору», — наголосив Герман Галущенко.

Водночас він підкреслив, що солідарність важлива не лише для відновлення енергетичного сектору України, а й для забезпечення ядерної безпеки, всі сім принципів якої повністю знехтувала росія. Захопивши Запорізьку атомну електростанцію, обстрілюючи її територію, рф понад дев'ять місяців поспіль тримає світ на порозі ядерної катастрофи.

«Ми спільно маємо дати гідну відсіч агресору, вдатися до конкретних кроків, які допоможуть зупинити ядерний тероризм. Йдеться про впровадження ядерних санкцій проти росії, заміщення російського ядерного палива, відмову від російських ядерних технологій та спільних проєктів з „росатомом“. Лише солідарність і рішучість у протистоянні державі-терористу допоможе здобути перемогу у цій війні», — підсумував Герман Галущенко.