На Київщині з 24 лютого понад 300 громадян вважаються зниклими безвісти

У Київській області з початку повномасштабної війни з рф понад 300 громадян вважаються зниклими безвісти.

Андрій Нєбитов
Андрій Нєбитов

Про це заявив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, повідомляє Укрінформ.

«Взагалі, росіяни, незважаючи на те, що міжнародні конвенції забороняють під час війни захоплювати громадянських, викрадали громадян для обміну. Ми дуже багато людей втратили — досі на Київщині понад 300 людей, які безвісти зникли», — повідомив він.

Відповідаючи на запитання, чиновник сказав, що правоохоронці є бажаними об'єктами захоплення росією та поповнення обмінного фонду, і тому важливо, щоб голови ОТГ, місцеві депутати та інші керівники не потрапляли в такий полон.

За його словами, якщо вже колеги-поліцейські опинилися на захоплених рф територіях, то їм ні в якому разі не варто ставати на службу росії навіть в агентурних цілях.

«Адже це бачать інші, і своїм прикладом поліцейський може підштовхнути їх до служіння ворогові. Найкращий варіант — залишити захоплені противником території за першої можливості. Це складні рішення, але шкода від них значно менша, ніж залишатися в окупації», — уточнив голова поліції Київської області.

За інформацією Нєбитова, поліція Київщини зареєструвала щодо колаборантів 46 кримінальних проваджень, оголосила 13 підозр і 10 справ направила до суду.

Він заявив, що важливо, щоб усі, хто надавав ворогам житло, давав їм їжу та важливу інформацію, притягувався до відповідальності залежно від наслідків такої співпраці.

Чиновник сказав, що жодного випадку колабораціонізму серед поліцейських Київщини не було зафіксовано.

«Пишаюся цим і вдячний колегам. Звичайно, всі наші працівники, які перебували в окупації, з якими втрачали зв'язок, пройшли спецперевірку підрозділом внутрішньої безпеки, зокрема двічі за допомогою поліграфа. Ми встановили практично до години, хто де був і чим займався», — уточнив голова поліції Київщини.

Нагадаємо, від початку вторгнення рф в Україні зникли безвісти 15 тисяч людей.

Читайте також


Понад 100 героїв загинули за Україну: у Мощуні на Київщині облаштовують меморіал для захисників

На початку повномасштабного вторгнення рф на Київщині загинуло понад 100 захисників з різних куточків України. Більша частина з них саме у селі Мощун, яке стало щитом для Києва. Саме вони ціною власного життя знищували елітні підрозділи десантних військ та морської піхоти армії рф. Як зараз вшановують загиблих героїв та куди можуть долучитися всі небайдужі українці, або родичі полеглих захисників, читайте в матеріалі.