В Україні має відбутися люстрація партії ОПЗЖ — експерт

В Україні має відбутися люстрація партії ОПЗЖ, яка привела війну в нашу країну.

Люстрація партії ОПЗЖ
Люстрація партії ОПЗЖ

Про це під час ефіру заявив дослідник проблем місцевого самоврядування, громадський діяч Андрій Кочуков.

«Всю історію України постійно між собою свариться Кабмін та Президент. Це питання виконавчої влади, яка не поділена. Постійно є проблема законодавчої ініціативи, яка може прийти від Президента. Крім того, у нас дуже багато приймається законопроєктів, які протирічать один одному. Але під час війни демократія недоречна. Коли говорять пушки, ми не говоримо про вибори та подібні речі. Війна, крім того, що приносить багато горя, ще дає вікно можливостей. Зокрема, можливість внутрішнього очищення та проведення люстрації. Зокрема, це стосується партії ОПЗЖ, які покликали в нашу країну війну», — каже експерт.

Також експерт заявив, що існують ризики, що після війни у людей, які знаходяться у військових адміністраціях, з’явиться бажання лишитися при владі.

«Принаймні у тих людей, які будуть співпрацювати з тими військовими адміністраціями. Тому владу у них потрібно буде забирати. Тобто, якщо людина працювала у військовій адміністрації, то вона немає права працювати в цивільній адміністрації, та навпаки. Якщо людина працювала у цивільній адміністрації, то вона не має права працювати у військовій. Хіба що на основі контракту, як найманий співробітник. Наприклад, бухгалтер. Також має бути проведено аудит, як працювала місцева влада під час початку війни. Адже пройшло майже 10 місяців і фактично ми не знаємо, що робила місцева влада на початку війни. Ми не знаємо, як виділяються кошти на відновлення, чим займаються чиновники. Тому після перемоги треба обов’язково перевірити, хто з чиновників де і що робив», — резюмує експерт.