росія готується до тривалої війни та нових наступів, — Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає жодних ознак того, що президент росії володимир путін відмовився від ідеї повного контролю над Україною. Тому росія готується до тривалої війни та нових наступів.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Про це він розповів в інтерв’ю Agence France-Presse.

«Ми бачимо, що вони мобілізують більше сил, що вони також готові зазнавати багато втрат, що вони намагаються отримати доступ до більшої кількості зброї та боєприпасів», — пояснив Столтенберг.

На його думку, війна «закінчиться за столом переговорів, як і більшість війн». Водночас Столтенберг наполягає, щоб НАТО допомогло «перемогти Україні як суверенній та незалежній країні».

«Найшвидший спосіб досягти цього — підтримати українців військовою силою, щоб президент путін розумів, що він не може перемогти на полі бою, а повинен сісти та вести переговори», — підкреслив генсек НАТО.

За словами Столтенберга, зараз «ведуться дискусії» щодо передання Україні систем протиповітряної оборони Patriot, проте члени альянсу хочуть переконатися, що в них достатньо боєприпасів та запасних частин.

«Ми ведемо діалог між союзниками щодо додаткових систем, але важливо переконатися, що всі системи, які поставляються, є функціональними», — пояснив Столтенберг.

Він розповів, що запаси боєприпасів НАТО виснажені. Серед союзників є побоювання, що оборонна промисловість альянсу неспроможна забезпечити Україну.

«Ми нарощуємо виробництво, щоб зробити саме це: мати можливість як поповнювати наші власні запаси для стримування та оборони, так і продовжувати надавати підтримку Україні в довгостроковій перспективі», — сказав Столтенберг.

Нагадаємо, через проведену в рф повноцінну мобілізацію Україна має бути готова до будь-яких дій з боку країни-агресора. рф може використати мобілізованих для нових наступальних дій на Україну.