«Це вже занадто»: Білий дім спробував завадити Україні ліквідувати Герасимова

Білий дім спробував завадити Україні ліквідувати начальника російського Генштабу Валерія Герасимова під час його поїздки на лінію фронту до України у квітні.

Валерій Герасимов
Валерій Герасимов

Про це повідомляє NYT із посиланням на неназвані американські офіційні особи.

За даними джерел, США приховали інформацію від українців про візит Герасимова на фронт, побоюючись, що ЗСУ атакують російського чиновника. Вашингтон вважав, що вбивство генерала рф може призвести до різкої ескалації конфлікту, а американці не хотіли «розв'язувати війну між Сполученими Штатами та росією».

Українські сили все одно довідалися про плани генерала рф. За даними видання, офіційні особи США просили українців скасувати атаку.

«Ми сказали їм не робити цього. Ми подумали: «Гей, це вже занадто», — сказав високопосадовець.

Однак повідомлення надійшло надто пізно і ЗСУ повідомили американцям, що вже розпочали атаку на позиції росіян.

За офіційними даними, внаслідок удару загинули десятки росіян. Генерал Герасимов не був одним із них. Після цього російські воєначальники зменшили свої візити на фронт.

28 квітня ЗМІ повідомили, що до захопленого українського міста Ізюм Харківської області особисто приїхав Герасимов, щоб здійснювати командування військами на Донбасі.

Як повідомлялося, Україна має військовий потенціал для повернення Криму, але в США турбуються про подальшу реакцію російського президента володимира путіна.

Рекомендовані публікації