ЄС прагне розблокувати транзит добрив із рф під тиском ООН

Погодження Євросоюзом введення нових санкцій щодо рф через війну проти України було прийнято на тлі інтенсивного лобіювання з боку генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який переконував деяких європейських лідерів полегшити транзит російських добрив через порти ЄС.

Дев'ятий пакет санкцій ЄС проти рф, узгоджений 16 грудня, як сподіваються офіційні особи, значно полегшить проблеми продовольчої безпеки, з якими стикаються бідні країни, що розвиваються.

Як зазначається, країни Заходу звинувачують у зростанні цін на продукти харчування та добрива в останні місяці росію через повномасштабну військову агресію проти України. У кремлі ж розповідають, що причина нібито у західних санкціях.

Ціни на пшеницю підскочили на 46%, а на кукурудзу — на 11% одразу після російського широкомасштабного вторгнення. Ціни стабілізувалися після підписання угоди про експорт зерна за посередництва ООН та Туреччини у липні. Раніше цього року Всесвітня продовольча програма ООН заявила, що 50 мільйонів людей перебувають на межі голоду.