Переговори путіна і Лукашенка: про що домовилися диктатори

Президент росії володимир путін 19 грудня приїхав до Мінська на переговори з самопроголошеним білоруським лідером Олександром Лукашенком.

Переговори путіна і Лукашенка
Переговори путіна і Лукашенка

Офіційно темою переговорів москви і Мінська названо «зміцнення обороноздатності» і економічну співпрацю, проте експерти переконані, що двоє диктаторів зустрілися, щоб обговорити подальше перетворення Білорусі на російську військову базу, а також створення плацдарму для нового наступу на територію України.

путін на відкритій частині переговорів заявив, що економіка — це «пріоритет у відносинах між росією та Білоруссю», і висловив сподівання на зростання товарообігу між двома державами. Лукашенко заявив, що «його країна та росія знаходять спільні відповіді на загрози». Лукашенко звернувся до Заходу та закликав цивілізований світ «прислухатись до голосу розуму та відновити безпековий діалог з росією».

За даними Центру національного спротиву, путін намагається отримати контроль над білоруським оборонно-промисловим комплексом для подальшої агресії проти України.

«Можливість повноцінно використовувати білоруський ОПК може стати „розмінною монетою“ під час перемовин диктаторів путіна та Лукашенка в Мінську, що планується на 19 грудня», — йдеться в повідомленні.

Самопроголошений білоруський президент заговорив про наслідки санкцій та необхідність співпраці з державою-агресоркою, що «забезпечити благами своїх громадян».

«Щойно по ходу ми підбили підсумок нашої роботи в широкому складі і виявили, що ми трошки відійшли від урядових питань. Але повернули наш борг і обговорили весь комплекс питань білорусько-російських відносин. Соціально-економічних питань…

Вечір уже. Зате всі питання розглянули. Далі буде легше. Спасибі велике. Я думаю, люди оцінять наші рішення, які ми тут ухвалили на сьогоднішній день і на стратегію", — зазначив О. Лукашенко.

«Лукашенко на зустрічі з путіним несе повну маячню. Політичний генератор випадкових слів. Чогось пики у путіна, Шойгу і Гризлова такі сумні. Мабуть, не дуже вдається заставити Лукашенка воювати за росію. Але, нажаль, у путіна є достатній ресурс можливостей тиску на Білорусь», — сказано в повідомленні.