Ми матимемо психологічне підґрунтя для інституційного зростання, — експерт про Україну після війни

Ми матимемо на початок 2023 року психологічне підґрунтя для інституційного зростання України.

Едуард Афонін у програмі "Суспільні діалоги"
Едуард Афонін у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив доктор соціологічних наук, професор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Едуард Афонін у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Громадська думка, стан суспільства стають платформою будь-якого рішення. Сьогодні якщо воно (рішення, — ред.) в сучасному суспільстві не узгоджується зі станом або ставленням громадської думки, то воно не може бути прийнятним», — розказав експерт про розвиток українського суспільства.

Він порівняв ментальність російську та українську. Перша — інтуїтивно-образна, тобто росіяни керуються міфами, вважає доктор наук. А наша ментальність — сенсорно-логічна та раціональна.

Також професор наголосив, що зараз ми визріваємо в психологічному сенсі.

«На 2019 рік коливання було 24−26% дорослого населення, яке можна б було назвати самодостатніми українцями. На початку 2023 року ми маємо отримати, за нашими прогнозами, близько 38% цих самодостатніх українців. І тоді можна сказати, що психологічне визрівання відбулося», — підкреслив науковець.

Він вірить, що кількість зацікавлених людей у зростанні України збільшується.

«Нас чекає велика робота не тільки до перемоги, а й з перемогою ще більша робота, яка буде пов'язана з відновленням України», — додав Едуард Афонін.