Україна отримає 10 тисяч систем Starlink

Україна уклала угоду з корпорацією Space Exploration Technologies Corp. Ілона Маска про постачання тисяч додаткових антен Starlink.

Система Starlink
Система Starlink

Про це повідомляє Bloomberg. Профінансувати проєкт погодилися кілька країн ЄС.

Понад 10 000 пристроїв, які надають послуги інтернету за допомогою супутників, будуть відправлені в Україну найближчими місяцями, сказав агентству перший віцепремʼєр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«SpaceX і Маск швидко реагують на проблеми і допомагають нам», — сказав Федоров, додавши, що спілкувався з Маском безпосередньо.

За словами Федорова, з початку повномасштабної війни Україна отримала близько 22 000 антен Starlink. «Альтернативи супутниковому звʼязку немає», — наголосив він.

За словами віцепремʼєра, уряди кількох країн ЄС готові допомогти з фінансування контракту. «Наразі всі фінансові питання вирішені», — сказав Федоров, додавши, що навесні Україні потрібно буде знайти додаткове фінансування.

«У нас є багато Starlinks, але ключовим моментом є те, що ми отримали згоду на ще одну поставку, яка буде використовуватися для стабілізації звʼязку в критичних ситуаціях», — додав Федоров.

Нагадаємо, у Києві налагодять безперебійний мобільний зв’язок у разі відсутності світла. Для цього влада планує використовувати інтернет від Starlink і мережу оптоволоконних ліній. Також спробують підключити більше вишок мобільного зв’язку до генераторів.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації