США запропонували 3 різні моделі закінчення війни в Україні через переговори

Штати розглядають три моделі закінчення війни рф в Україні шляхом переговорів, дві з них передбачають часткову втрату території, їх категорично відкинув президент України Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський і Джо Байден
Володимир Зеленський і Джо Байден

Про це повідомляє Washington Post.

Зазначається, що є три різні моделі того, як могло б виглядати завершення війни шляхом переговорів, «кожна з яких має прихильників в адміністрації (Байдена, — ред.)».

  • Перша модель є частиною мирного плану, який Зеленський запропонував минулого місяця. Вона передбачає відхід росії з усієї території України, яку вона зараз окупувала, включаючи Крим і райони східного Донбасу, які вона захопила у 2014 році.
  • Друга модель закінчення війни з рф — відхід до лінії 2014 року.
  • За третьою моделлю, виведення включатиме Донбас, але не Крим.

«Зеленський чітко дав зрозуміти, що не підтримуватиме останні два варіанти, зазначивши, що мир може настати лише тоді, коли російські загарбники відступлять з усіх окупованих територій», — підкреслює видання.

При цьому, один з високопоставлених чиновників США розповів виданню, що обговорення США й Україною варіантів закінчення війни «наразі це щось на кшталт академічної дискусії», оскільки немає ознак, що Росія зацікавлена ​​в розмові.

Разом з тим, на тлі демонстрації єдності Зеленський і Байден розходяться в поглядах на деякі військові потреби України. Зокрема, український президент і його радники продовжують наполягати на наданні Вашингтоном сучасного озброєння.

Посадові особи з питань оборони США заявили, що Україна вже має достатньо танків і що американські Abrams, яких просить Київ, надто складні в обслуговуванні та експлуатації.

Нагадаємо, Президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден дали спільну пресконференцію за результатами двогодинних перемовин у Білому дому 21 грудня. Ми зібрали найголовніше з їхніх заяв.