Журналісти AP з березня нарахували понад 10 тисяч могил у Маріуполі

Журналісти агентства Associated Press з березня нарахували щонайменше 10 300 могил у Маріуполі та його околицях.

Кладовище в Маріуполі
Кладовище в Маріуполі

Про це повідомляє НВ з посиланням на AP.

У матеріалі йдеться про те, що загальна площа, зайнята новими могилами, становить понад 51 500 квадратних метрів. Аналіз відеоматеріалів показав, що росіяни використовували важку техніку для копання довгих траншей, які потім засипали назад. Могили виглядають як земляні насипи, іноді з дерев’яними хрестами з іменами та датами, але здебільшого з накресленими від руки номерами на невеликих табличках. Деякі могили були позначені більш ніж одним номером, що потенційно вказує на більш ніж одного похованого.

Троє судових археологів, які мають досвід у розслідуванні військових злочинів, пов’язаних із масовими похованнями, вважають аналіз обґрунтованим, враховуючи обмеженість наявної інформації та відсутність доступу до могил. Один із фахівців, до якого звернулося агентство, сказав, що кількість могил не обов’язково відповідає кількості вбитих українців.

AP зазначає, що місця масових поховань в інших частинах України, які ексгумували міжнародні судово-медичні експерти, часто містили більше одного набору людських останків в одній могилі. Багато хто з них мав явні ознаки насильницької смерті, такі як травми від вибуху, кульові поранення та зв’язані мотузкою руки.

У звіті британського Центру інформаційної стійкості (CIR) йшлося, що на Старокримському цвинтарі в Маріуполі в період з 12 травня по 29 червня з’явилося близько 1400 нових могил.

Українська сторона не може назвати точну кількість убитих мирних жителів у Маріуполі, оскільки російські війська тимчасово окупували цей регіон.

Нагадаємо, до тимчасово окупованого росією Маріуполя прибули підрозділи ОМОН з Пітеру та з 16 грудня розпочали патрулювання вулиць.


Джерело: НВ