Коли Patriot запрацює в Україні: подробиці

Американський ЗРК Patriot запрацює не раніше, ніж через два місяці.

Patriot
Patriot

Неназвані чиновники Пентагону повідомили, що переданий США зенітний комплекс Patriot запрацює не раніше, ніж через два місяці.

Про це повідомляє видання War Zone з посиланням на власні джерела.

21 грудня міністерство оборони США офіційно анонсувало новий пакет оборонної допомоги Україні вартістю 1,85 млрд доларів, до якого потрапила одна батарея зенітно-ракетного комплексу Patriot та боєкомплект до нього.

В умовах постійних ракетних ударів по українській інфраструктурі надання цього потужного зенітного комплексу має значно підвищити здатність ЗСУ перехоплювати російські крилаті ракети.

Проте не варто очікувати розгортання ЗРК Patriot в Україні найближчим часом.

Неназвані чиновники міністерства оборони США прокоментували для видання War Zone ситуацію навколо отримання Україною нового озброєння.

«Ми очікуємо, що знадобиться кілька місяців на підготовку українських військових, необхідну для його успішного застосування», — сказав високопоставлений чиновник Пентагону на умовах анонімності.

Чиновник додав, що США співпрацюють з Україною, щоб «допомогти їм освоїти та інтегрувати різноманітні засоби [ППО]».

Крім того, що навчання розпочнеться «дуже скоро», чиновник, посилаючись на міркування безпеки, відмовився повідомити конкретні часові рамки та сказати, скільки українських військових буде навчатися керуванню цією системою, де це навчання проходитиме або коли система запрацює в Україні.

На запитання редакції War Zone, чи нададуть США найсучасніші ракети у версії Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) чи старіші ракети PAC-3, інший високопоставлений військовий чиновник США, який також побажав залишитися неназваним, відмовився давати коментар, посилаючись на чутливість інформації.

Найновіші ракети-перехоплювачі дозволяють зенітним батареям Patriot охоплювати набагато більший радіус та мати більші оборонні можливості проти тактичних балістичних ракет, ніж старші версії.

Наразі із публічних джерел відомо, що ЗРК Patriot здатен уражати повітряні цілі на висоті до 24,2 км, а його дальність залежить від типу ракети і становить від 50 до 160 км.