TIME включив фотокнигу про Одесу до списку найкращих видань 2022 року

Американський журнал TIME опублікував 20 найкращих фотокниг 2022 року, серед яких опинилась «Одеса» Олени Ємчук.

Фотокнига «Одеса» Олени Ємчук
Фотокнига «Одеса» Олени Ємчук

Список оприлюднили на сайті видання 21 грудня.

«Цей список, відібраний редакторами журналу TIME, відображає численні можливості фотографії та самої форми фотокниги. Він оспівує історію фотографії, переосмислюючи ранні документи, а також сучасні інновації в цій галузі», — йдеться у публікації.

Видання називає книгу «хронікою любові фотографа до українського портового міста, його мешканців та їхнього духу».

На сторінках — портрети молодих одеситів, зроблені з 2014 по 2019 роки: «У супроводі поезії Іллі Камінського книга з ніжністю та турботою вшановує стійкість українського народу».

«Я закінчила проєкт у 2019-му і збиралася випустити книгу наступного року. Але тоді стався ковід, — розповіла фотографка у інтерв'ю виданню „Bird in Flight“. — Влітку 2021-го ми вирішили, що книга з’явиться наступної весни. Але мені навіть у найгіршому жахітті не могло наснитися, що вона вийде друком у розпал повномасштабного вторгнення».

Родина Єлени виїхала з СРСР до США, коли їй було одинадцять. Вона вивчала мистецтво в університеті Парсонс у Нью-Йорку та фотографію у Центрі мистецтв у Пасадені. Працювала з The New Yorker, The New York Times, Another, ID та Vogue.

Нагадаємо, український фільм «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач потрапив до довгого списку номінантів на кінопремію «Оскар».


Джерело: TIME