Ціни на газ у Європі обвалилися: росія втрачає важіль впливу

Вартість газу в Європі впала до рекордно низької за багато місяців позначки 920 доларів за тисячу кубометрів. Фактично ціна досягла рівня на початок повномасштабної війни росії проти України.

Як йдеться в публікації Bloomberg, європейський природний газ продемонстрував найбільше тижневе зниження з вересня, викликане м'якою погодою, яка, як очікується, збережеться в більшій частині регіону протягом сезону.

Навіть короткострокові ризики для постачання зі США, основного постачальника ЗПГ у Європі, не змінили динаміку. «Погода у Європі продовжує компенсувати інші фактори», — відзначають аналітики торгової фірми Energi Danmark A/S.

Голландський газ, зразок континенту, закрився на рівні 82,98 євро за мегават-годину, що є найнижчим рівнем з 10 червня. Еквівалент Великобританії впав на 12%, також завершивши цей тиждень найбільшим зниженням з початку вересня.

Сильні вітри у деяких частинах Європи також сприяють зниженню попиту на газ. Виробництво вітрової енергії у Великій Британії прогнозується на майже рекордному рівні на початку наступного тижня і знову на початку січня.

Разом із зниженням цін також втрачає свій вплив рф. Якщо встановлена Європейським союзом стеля цін порушить домовленості між ПАТ «Газпром» та його контрагентами, росія «залишає за собою право подумати про те, чи ми зобов'язані виконувати ці контракти», заявив у четвер президент Володимир путін.

Нагадаємо, що НАК Нафтогаз України домовився про поставку 450 мільйонів кубометрів газу для сталого проходження зими.