На окупованій Херсонщині спецслужбу очолює ексголова СБУ

Олександра Якименка призначили головою так званої «спецслужби» на окупованих територіях Херсонської області. Він очолював українське СБУ за часів Віктора Януковича.

Олександр Якименко
Олександр Якименко

Інформацію про призначення Якименка виданню підтвердили джерела. Хоч вона була відома ще з червня 2022 року, та тільки зараз отримала підтвердження.

Очільника Служби безпеки України часів пізнього Януковича Олександра Якименка зробили головою «спецслужби» окупованих територій Херсонської області… Окупаційна «спецслужба» отримала назву «Державна служба безпеки України»,
— мовиться в повідомленні.

Сам Якименко є громадянином росії та служив у її армії. Також відомо, що він є уродженцем Естонії.

Варто зауважити, що Олександра Якименка призначили на посаду очільника СБУ на початку 2013 року. Це відбувалось з порушенням законодавства України.

Він був замішаний у втягуванні СБУ в спроби влади придушити Євромайдан в лютому 2014 року. Після цього він втік до росії разом з Януковичем.

Офіційно про Якименка відомо не багато. За неперевіреними даними, він ще на наприкінці 90-х — на початку 2000-х років працював у СБУ.

Проте достеменно відомо, що в Службі безпеки України Якименко почав працювати у 2010 році. У ті часи був начальником управління в Севастополі. На цій посаді він став генерал-майором.


Джерело: most