Падіння ВВП України 2022 року складе 32% - Мінекономіки

Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками 2022 року складе 32%. Після повномасштабного вторгнення Росії до України прогнозувалось, що ВВП впаде на 50%.

Падіння ВВП України 2022 року складе 32 %
Падіння ВВП України 2022 року складе 32 %

Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

«За результатами 2022 року ми маємо набагато більш оптимістичні прогнози падіння економіки, ніж передбачалось в кінці лютого — не більше 32%», — сказала вона.

Свириденко також додала, що на наступний рік Мінекономіки прогнозує зростання ВВП на рівні 3,2%.

За її словами, зростання української економіки також залежить від рівня зайнятості населення та, відповідно, наповнення бюджету: «Враховуючи фактор війни, руйнування підприємств, виїзд частини працездатних українців за кордон Україні все одно вдається забезпечувати 50% надходжень до бюджету власними зусиллями. Інші 50% - допомога міжнародних партнерів».

Нагадаємо, у НБУ прогнозують зростання цін через атаки росіян на енергетичну систему України, що призводить до дефіциту з електроенергією.

Згідно із розрахунками уряду, державні доходи наступного року будуть майже удвічі меншими за видатки. Скорочення української економіки та інфляція цього року будуть настільки суттєвими, що у порівнянні із цим навіть незначне покращення обернеться приростом. Тому у бюджет на наступний рік закладають ріст ВВП на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному.

Водночас середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень.

Цього року, як очікують, українська економіка може скоротитися на 30−40%, а інфляція перевищить 33%. Величезний дефіцит бюджету на наступний рік передусім пояснюється величезними видатками на безпеку та оборону.