Українці своїми руками допустили зовнішнє управління — Віктор Шишкін

У 90-х роках в Україні була можливість позбавитися зовнішнього управління.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i -ua.tv заявив Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Українці своїми руками допустили зовнішнє управління. Тому зараз воно є поглибленим. В умовах війни ми змушені зважати на деякі аспекти зовнішнього управління. Адже ми не створили в свій час обороноздатну промисловість, а навпаки її розшарували. Тому ми сьогодні змушені „клянчити“ відповідну зброю для відбиття агресії рф», — каже експерт.

За його словами, в Україні була можливість позбавитися зовнішнього управління.

«Зокрема, якщо б у 1990 — 1991 роках при владі були державники. Ними могли бути і комуністи. Але вони наші комуністи державниками не були. Хоча комуністи Югославії та Польщі були державниками. А наші комуністи навіть не думали відрізати пуповину від москви. Таким чином було зовнішнє управління з боку москви. Також мало місце зовнішнє управління з боку Заходу. Адже нам почали нав’язувати так зване роззброєння. Потім почали нав’язувати, як нам побудувати нашу судову та правоохоронну систему. Але найбільший вплив був у воєнній та оборонній сфері. Після чого почалося звуження роботи дослідницьких інститутів та проєктних бюро, а також скорочення виробничих потужностей. Зокрема, це стосувалося і Південного машинобудівного заводу. До речі, москалі нас атакують ракетами, які були побудовані на Південомаші», — пояснює експерт.

За його словами, на Заході боялися, що під парасолькою москви, Україна залишиться під росією. Тож система ракетнобудівництва може бути для Заходу небезпечною.