Напад із Білорусі, у Держприкордонслужбі розповіли подробиці

Наразі поблизу кордону з Білоруссю немає наступального угруповання, здатного здійснити вторгнення з території до України.

Напад з Білорусі, у Держприкордонслужбі розповіли подробиці
Напад з Білорусі, у Держприкордонслужбі розповіли подробиці

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко розповів, що наразі прикордонники не фіксують створення в Білорусі наступального угруповання, яке було б готове просто зараз вторгнутися до України.

Про це Демченко сказав 27 грудня під час брифінгу.

«Створення необхідного наступального угруповання, яке б було готове станом на зараз здійснити вторгнення з території Білорусі, не відмічається. Білорусь та Росія постійно нагнітають ситуацію … шляхом демонстрації спільних заходів підготовки військових підрозділів, в т. ч. маневрами з переміщення техніки, перевірки боєготовності військ і продовженням нарощування регіонального угруповання військ так званої союзної держави. Проте їхній чисельний склад не змінюється, як і характер дій. Підрозділи міняються на ротаційній основі», — розповів речник Держприкордонслужби.

Демченко додав, що прикордонні підрозділи й інші складові Сил оборони України, які посилюють кордон із Білоруссю, готові до будь-якого розвитку подій. Так, за словами речника ДПСУ, українські захисники наростили оборонні позиції по лінії державного кордону та прикордонню. Крім того, тривають роботи з інженерно-фортифікаційного укріплення.

Прикордонники постійно відпрацьовують заходи взаємодії. Проводиться мінування території, посилюється система відеоспостереження та дистанційного контролю, для моніторингу використовуються безпілотники. Такі заходи відбуваються на всій протяжності кордону з білоруссю, від Волині до Чернігівської області, додав Демченко.

«Україна добре розуміє, що росія всіляко намагається втягнути білорусь у відкриту війну або може спробувати використати цей напрямок для повторного вторгнення», — наголосив речник ДПСУ.