Саакашвілі у грузинській в’язниці отруїли важкими металами

Експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі у грузинській в’язниці отруїли важкими металами.

Михайло Саакашвілі
Михайло Саакашвілі

Про це заявив експерт-токсиколог із США Девід Сміт на слуханнях у Тбіліському міському суді, повідомляє портал Новини-Грузія.

Токсиколог переконаний, що ця версія пояснює більшість діагнозів та симптомів, які встановлені у Саакашвілі.

Сміт зазначив, що отруєння важкими металами призводить до ураження головного мозку, і як наслідок — прогресуючого слабоумства, а також периферичної невропатії, атрофії м'язів, пошкодження шлунково-кишкового тракту, печінки та серця.

«На мою думку, його організм отруєний різними металами. Серед них ртуть, вісмут/миш'як та барій, які викликають досить серйозні токсичні ефекти», — сказав він.

Токсиколог утримався від коментаря, яким чином речовини могли потрапити до організму Саакашвілі. За його оцінками, це сталося у грузинській в'язниці у травні цього року.

У Саакашвілі діагностували деменцію та туберкульоз, раніше заявив адвокат політика Шалва Хачапурідзе. Станом на сьогодні президента переведено з в'язниці до клініки Вівамеді.

Саакашвілі перебуває за ґратами від часу таємного повернення до Грузії напередодні місцевих виборів восени 2021 року. Він не був у країні відтоді, як завершилася його друга президентська каденція у 2013 році.

На знак протесту політик кілька разів оголошував голодування, наполягаючи, що його заарештували за політичними звинуваченнями. За заявою адвокатів, сім'ї та прихильників Саакашвілі, внаслідок голодування та неналежного звернення стан здоров'я політика вкрай тяжкий, він потребує лікування за кордоном.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський закликав владу Грузії «проявити милосердя» щодо грузинського експрезидента Міхеіла Саакашвілі та перевезти його до однієї з клінік закордоном.