Півметра від обігрівачів: у ДСНС розказали про правила безпечного встановлення ялинки

Ялинка має знаходитися щонайменше за півметра від приладів обігрівання, у разі пожежі штучне дерево не можна гасити водою.

Роман Рудак
Роман Рудак

Про це заявив заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Роман Рудак під час брифінгу в Media Center Ukraine.

«Штучна ялинка більш схильна до займання, жива — перший час, поки волога — більш стійка, але згодом вона висихає і також несе велику небезпеку. Категорично забороняється прикрашати ялинку марлею, ватою, всіма засобами, які швидко можуть зайнятися, а також свічками», — пояснив він.

Також за його словами, ялинка не має заважати шляхам евакуації з приміщення. Вона повинна бути розташована не менше ніж за півметра від приладів обігрівання, телевізорів, магнітофонів, радіаторів опалення. Гірлянди повинні бути сертифіковані.

«Звертайте увагу на цілісність гірлянди: чи вона не пошкоджена, чи немає надривів. Під час її роботи звертайте увагу на мерехтіння — це є одним із признаків короткого замкнення», — додав Рудак.

Нагадаємо, у Києві встановили новорічну ялинку незламності. Мер столиці Віталій Кличко 17 грудня повідомив, що на Софійській площі вже майже змонтували та розпочали прикрашати головну ялинку країни.