49% українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки

Майже половина (49%) українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки для України. При цьому 93% українців вірять у перемогу України у війні.

49% українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки
49% українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки

Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA.

«9% респондентів вважають, що надійніше буде укласти угоду про стратегічну оборону з декількома країнами за винятком США. Водночас 7% опитаних вважають, що угоду про стратегічну оборону варто укладати виключно зі США. 17% українців переконані, що найкращим гарантом безпеки для України може стати лише сама Україна, шляхом розвитку власних збройних сил. 9% продовжують підтримувати позаблоковий статус для України з міжнародними безпековими гарантіями», — кажуть соціологи.

В оцінках шансів вступу України до НАТО думки українців розділилися, свідчить опитування.

«Чверть вважає, що Україна зможе стати повноправним членом НАТО одразу після перемоги у війні. Стільки ж опитаних вважає, що, окрім перемоги, Україні ще доведеться реалізувати всі необхідні для вступу реформи. 19% респондентів вірить, що Україну візьмуть до НАТО ще до закінчення війни, а 16% українців взагалі не дуже вірять в те, що Україна коли-небудь увійде до НАТО», — йдеться в повідомленні.

При цьому 93% українців вірять у перемогу України у війні. Сумнівається у перемозі лише 3% опитаних.

«Серед тих, хто вірить у перемогу України, 39% вважає, що ця перемога настане до літа 2023 року. 22% роблять ставку на перемогу через 1−2 роки, а ще 20% вважають, що перемоги можна досягти найближчими місяцями. Абсолютна більшість (54%) українців вбачає перемогу у вигнанні російських військ з усієї території України і відновленні кордонів станом на січень 2014 року. Ще 22% вважають, що на цьому не можна зупинятися і треба домагатися повного знищення російської армії та розпаду рф зсередини. Поступитися певними частинами окупованих територій в обмін на припинення бойових дій і вважати це перемогою готові 18% опитаних», — йдеться в опитуванні.

Нагадаємо, 30 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Київ подає заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою. У НАТО відповіли, що для цього потрібна згода всіх 30 членів Північноатлантичного альянсу.