В Україні помітили польські ЗРК «Оса-АК»

В Україні помітили ЗРК «Оса» у незвичному польському камуфляжі.

В Україні помітили польські ЗРК Оса-АК
В Україні помітили польські ЗРК Оса-АК

Кадри з технікою оприлюднили у соціальних мережах.

Раніше жодна із сторін не повідомляла про передачу цих комплексів до України. Кількість переданих машин також не називали, проте відомо, що у 2021 році Польща мала на озброєнні 64 одиниці.

«Оса» — радянський зенітний ракетний комплекс розробки 60-х років. Ці ЗРК Польща отримала на початку 80-х років від СРСР. Наразі не можна сказати, які саме комплекси отримала Україна: оригінальну версію «Оса-АК» чи модернізовані польською промисловістю ЗРК «Оsа-Р».

Ще 11 жовтня Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний написав у своєму офіційному Telegram-акаунті про те, що неназвані польські ЗРК вже працюють в Україні.

«Саме Польща надала комплекси, із яких радянськими ракетами українці збивають іранські дрони, запущені росіянами. Це реалії сьогоднішньої війни. Дякую братам-полякам!», — написав Залужний.

Під опис підходять польські зенітні комплекси С-125 Newa SC та «Оса», проте лише останній здатен ефективно боротись проти малопомітних низьколітаючих цілей типу іранських дронів-камікадзе.

ЗРК Osa-P

У 2001 році польська компанія Wojskowe Zakłady Uzbenia SA розробила пакет модернізації для застарілих радянських комплексів Оса-АК. Модернізація комплексів розпочалась у 2005 році з присвоєнням назви «Osa-AKM-P1» Żądło («Osa-Р»).

У ході модернізації значних змін зазнало радіолокаційне обладнання: його частково перевели на нову елементну базу. Захищеність від радіоелектронних перешкод оглядової станції, призначеної для виявлення повітряних цілей, була підвищена. Також ЗРК підсилили новими засобами індикації та сучасними моніторами відображення повітряної обстановки.

Суттєвою зміною, яка підвищила бойовий потенціал модернізованого ЗРК Osa-P, стала пасивна оптико-електронна станція. Вона дозволила здійснювати пошук та обстріл цілей без РЛС виявлення, яка демаскує комплекс високочастотним випромінюванням.

Ця пасивна оптико-електронна станція складається із телевізійного прицілу з тепловізором та лазерним далекоміром.

У модернізованому комплексі з’явився новий приймач станції наведення зенітних ракет з цифровою обробкою сигналів, що дозволило поліпшити точність і ймовірність ураження.

У планах польської оборонноої промисловості було встановлення нових зенітних ракет до модернізованого ЗРК, проте цей проєкт так і не реалізували. Osa-P здатен вести вогонь усією номенклатурою радянських ракет, що стоять на озброєнні України та Росії.