У кількох країнах ЄС зафіксували рекордно теплий початок року

Після надзвичайно спекотного і сухого 2022 року європейські країни продовжили бити теплові рекорди 1 січня 2023 року.

Перший день року, а стовпчик термометра побив рекорди на більшій частині Європи. У той час як 2022 рік завершився рекордними температурами, 2023 рік почався з такою ж вражаючою динамікою.

«Понад 120 міст у Франції побили рекорди», — сказав Патрік Марльєр, метеоролог і директор Agate Météo, в ефірі BFMTV. Так, протягом дня фіксувалися температури, близькі до 20 градусів.

«Це навіть найвища середньодобова температура, коли-небудь виміряна в період з 17 грудня по 15 лютого в Біарріці, і еквівалент „середнього“ дня на початку липня», — підкреслив у Twitter метеоролог з Meteo France Франсуа Жобард.

В інших країнах Європи 1 січня кілька країн побили рекорди. «2023 рік починається з потужних теплових аномалій від 10 до 20 °C в цей Новий рік над значною частиною Європи, між північною Францією і Росією», — зазначив Франсуа Жобард.

У Варшаві Національне метеорологічне агентство оголосило про «новий максимальний температурний рекорд для Польщі в січні і новий зимовий максимальний температурний рекорд для Варшави». У польській столиці стовпчик термометра наблизився до позначки 19 °C (а точніше 18,9°C).

У Нідерландах експерт Кес ван дер Леун поділився у Twitter температурним рекордом для містечка Де Білт, що поблизу Утрехта, на 1 січня.

«Ласкаво просимо в 2023 рік. Нам знадобилося менше години, щоб відчути тут найспекотнішу температуру січня за всю історію спостережень: 15,6 ⁰C, яка побила попередній 122-річний рекорд на 0,5 ⁰C», — написав він.

У Данії Метеорологічний інститут країни також повідомив про новий тепловий рекорд січня. «О 4:50 ранку в Ебеді на Лолланді було зафіксовано 12,6 градусів тепла (…), попередній рекорд становив 12,4 градусів, зафіксований 10 січня 2005 року», — йдеться у повідомленні Метеорологічного інституту.

Нагадаємо, що у Німеччині 2022 рік закінчився рекордно високими температурами — в чотирьох місцях країни стовпчики термометрів піднялися до 20 і вище градусів за Цельсієм.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації