В Україні розробили власний дрон-камікадзе у відповідь шахедам (ФОТО, ВІДЕО)

У Кривому Розі розробили дрон-камікадзе для Збройних Сил України. Безпілотник літає на 300 кілометрів, несе 10 кілограмів вибухівки, а його виробництво коштує до двох тисяч доларів.

В Україні розробили власний дрон-камікадзе відповідь
В Україні розробили власний дрон-камікадзе відповідь

Собівартість дрона в десять разів менша за вартість «шахеда», але він так само нищить склади, техніку та інші броньовані цілі.

Ще навесні команда Віталія Бризгалова розробляла для українських військових багі та цифрові міношукачі. А в мирні часи Віталій займався виготовленням електровантажівок і дронів для цивільних. Навесні 2022 року криворіжець повернувся до розробок дронів, але вже з іншою метою.

10 наших дронів на один їхній «Шахед», — каже винахідник Віталій Бризгалов. — Оскільки камікадзе — одноразовий дрон, він має бути дуже дешевим і складатись з доступних деталей. Наш безпілотник — літак довжиною понад 3 метри й вагою 40 кілограмів. Це дрон бригадного рівня, для роботи з тилу, бо може далеко літати. Чимось він схожий на російський «Орлан», але в цьому може бути й перевага: росіяни приймуть за свій і не зіб'ють. На розробку пішло пів року.

Навіщо ентузіастам виробляти дрони самостійно

В Україні поки не налагоджене державне серійне виробництво дронів. Зараз цим займаються приватні компанії й команди ентузіастів без доступу до державного наукового ресурсу. Про це говорять самі військові, які служать в аеророзвідці.

росія за час повномасштабного вторгнення встигла запустити власне виробництво боєприпасів для дронів класу «Mavic», — каже боєць аеророзвідки підрозділу «Люфтваффе» з позивним Маклауд. — В Україні з'явилося багато приватних компаній, які почали виробляти дрони з системами скиду. Але всі вони літають на маленькі відстані (до 10 кілометрів).

Поки підрозділ аеророзвідки 129 окремої бригади тероборони «Люфтваффе» працював на півдні, середній термін життя безпілотника складав 1 тиждень при інтенсивних бойових діях. Якщо не пощастить, — це може бути 1 виліт. Безпілотники, на думку Маклауда, мають бути доступним розхідним матеріалом, так само як авто.

Нам купили 3 літаки, 2 збили, — і ми, навчені аеророзвідники, стаємо некорисні, — каже Маклауд. — Треба чекати, поки зберуться кошти на новий дрон. Середня вартість дронів-камікадзе іноземного виробництва — від 10 тисяч доларів. Доставка — мінімум 10 днів. Було б дуже зручно, якби безпілотник вироблявся в Україні і швидко доставлявся військовим. 2 тисячі доларів — це дуже доступна ціна для дрона, який нестиме 10 кілограмів вибухівки. Цього достатньо, щоб знищити будь-яку броньовану ціль або склад. Оскільки Віталій робить сам по собі безпечний дрон, це спростить процес сертифікації і значно полегшить внутрішню комунікацію виробника з військовими. Українській армії БПЛА будь-яких типів потрібні сотні тисяч. Попит буде дуже великий.

Оператори безпілотників, за словами бійця аеророзвідки, повинні знаходитись мінімум за 15 кілометрів від лінії розмежування. ЗСУ потрібні дрони дальнього радіуса дії, бо все найцінніше стоїться далі від лінії розмежування.

Під час контрнаступу на півдні за один виліт ми знаходили від 7 до 20 одиниць техніки і передавали дані артилерії, — каже Маклауд. — Це знаходить один безпілотник. А якби у нас з собою їх було декілька, передали б координат ще більше.

Всі важливі складові дрона команда Бризгалова виробляє самостійно — матрицю, бензиновий двигун, регулятори. Його можуть використовувати спеціалісти з планування диверсійних операцій, які не знаходяться на самому передку.