До Землі наближається комета віком, яку востаннє бачили неандертальці

Рідкісна комета відвідає Землю у 2023 вперше з часів неандертальців. Її можна побачити неозброєним оком.

Орбітальний шлях комети C/2022 E3 (ZTF) на найближчому зближенні
Орбітальний шлях комети C/2022 E3 (ZTF) на найближчому зближенні

Про це пише Space.

Комета C/2022 E3 (ZTF) може бути достатньо яскравою, щоб її можна було побачити неозброєним оком, коли вона пролітає повз Сонце та Землю наприкінці першого місяця 2023 року.

Комета зараз проходить через внутрішню частину Сонячної системи. Вона максимально наблизиться до 12 січня, а потім пролетить повз Землю, здійснюючи найближче проходження біля нашої планети між 1 і 2 лютого 2023 року.

Якщо комета продовжуватиме яскравіти, як зараз, її можна буде побачити на темному небі неозброєним оком. Також її можна буде спостерігати у бінокль або телескоп під час проходження повз Землю.

За даними NASA, спостерігачі в Північній півкулі зможуть знайти комету в ранковому небі, коли вона буде рухатися в напрямку північного заходу протягом січня. Ця комета стане видимою для спостерігачів у Південній півкулі на початку лютого 2023 року.

Комета перебуватиме в сузір'ї Верблюда під час свого наближення до Землі.

За даними Лабораторії реактивного руху NASA, комета має вік близько 50 000 років. Це означає, що востаннє вона побувала біля нашої планети під час верхнього палеоліту на Землі. Останні люди, які могли помітити цю комету були ранніми Homo Sapiens, які жили під час останнього льодовикового періоду.

Нагадаємо, за допомогою ракети-носія компанії SpaceX у США з мису Канаверал виведуть сьогодні, 3 січня, на орбіту Землі український наносупутник PolyITAN-HP-30, який створили до 30-річчя Незалежності України.