У Ватикані триває церемонія похорону колишнього Папи Римського Бенедикта XVI

У Ватикані у четвер, 5 січня, ховають колишнього Папу Римського Бенедикта XVI. Очікується, що десятки тисяч людей відвідають площу Святого Петра, щоб долучитися до похорону Бенедикта XVI.

У Ватикані триває похорон колишнього Папи Римського Бенедикта XVI
У Ватикані триває похорон колишнього Папи Римського Бенедикта XVI

За кілька днів до церемонії у Ватикані вже побували 135 тисяч людей, пише The Guardian.

Уже понад 60 тисяч людей зібралися на похоронах колишнього папи Бенедикта XVI на площі Святого Петра у Ватикані. Це повідомило ВВС станом на початок церемонії.

Згідно з бажанням самого Бенедикта, його похорон буде «простим», повідомив очільник пресслужби Святого Престолу Маттео Бруні. Церемонія буде схожа на церемонію поховання Папи, що править, але із деякими змінами. Під час похорону Бенедикта називатимуть Папою-емеритом, а мова деяких молитов буде іншою, оскільки на момент смерті він не був Папою, що посідає престол.

Віряни молитимуться, коли труна Бенедикта покидатиме Базиліку Святого Петра. Це буде приблизно о 9:45 за Києвом. Похоронну месу очолить Папа Франциск. Вона розпочнеться о 10:30 за Києвом на площі Святого Петра. Це буде перший випадок у наш час, коли Папа очолить похорони свого попередника.

Потім труну Бенедикта перевезуть через базиліку до крипти Ватикану для поховання в першій гробниці Івана Павла II.

Як пише The Guardian, останки, які перебувають у кипарисовій труні, помістять у цинкову труну, а потім в ще одну, зроблену з дуба. Бенедикта поховають з монетами та медалями, викарбуваними під час його перебування на посаді папи, паліями, які він носив (частина одягу — ред.), а також металевим циліндром із рогіто — текстом, що описує його папство.

Папа-емерит помер напередодні Нового року у віці 95 років. У 2013 році Бенедикт XVI став першим папою, який через погіршення здоров’я пішов у відставку за останні 600 років.

Останній папський похорон Папи Іоанна Павла II у 2005 році був одним із найбільших християнських зібрань в історії. Тоді до Риму прибуло близько чотирьох мільйонів людей, нагадує ВВС. Бенедикт попросив, щоб похорон відрізнявся простотою, сказав журналістам прессекретар Ватикану Маттео Бруні.

Подробиці списку гостей не розголошуються, але Ватикан заявив, що до нього увійдуть делегації з Італії та рідної країни Бенедикта — Німеччини.

Нагадаємо, у соборі Святого Петра у Ватикані 2 січня прощалися з Бенедиктом XVI — 265-м Папою Римським.