Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули державі

У четвер, 5 січня, у державу з користування УПЦ (МП) повернулися Успенський собор та Трапезна церква Києво-Печерської Лаври.

Успенський собор Києво-Печерської лаври
Успенський собор Києво-Печерської лаври

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Рішення ухвалила комісія, яка займалася інвентаризацією майна й оглядала будівлі.

«Свято-Успенська Києво-Печерська лавра з 1990 року входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, відтак дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми будемо притримуватися і надалі. Дякую членам комісії за швидку та ефективну роботу в інтересах держави», — сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Зазначимо, що на останнє засідання комісії 5 січня не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Утім, відмова від такого підписання не є перешкодою для повернення державного майна. Відсутність митрополита Павла запротокольовано членами Комісії, а сам Акт, що підписаний з боку Заповідника, направлено іншій стороні на ознайомлення.

«Оскільки одна зі споруд (Трапезна церква) є пам’яткою архітектури національного значення, дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Лише цінуючи нашу історію, ми можемо боротися за майбутнє з чистою совістю», — прокоментувала керівниця практики захисту бізнесу, адвокатка Ангеліна Климчук.

Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звершить у свято Різдва Христового, 7 січня, богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.