Підстав позбавляти мандатів депутатів певної політичної сили в українському законодавстві немає, — політолог

Підстав позбавляти мандатів депутатів певної політичної сили в українському законодавстві немає. Натомість є можливість притягнення людини до відповідальності за конкретні злочини та на підставі вироку суду.

Підстав позбавляти мандатів депутатів певної політичної сили в українському законодавстві немає
Підстав позбавляти мандатів депутатів певної політичної сили в українському законодавстві немає

Про це заявив політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

Майже сімдесят нардепів відмовилися підписувати звернення про позбавлення повноважень депутатів заборонених проросійських партій. Станом на 4 січня, було 96 підписів зі 150 необхідних і збір продовжується. Ініціатива передбачає винесення питання на порядок денний найближчої сесії парламенту.

«Я думаю, що дійсно їхня аргументація правильна. Якщо вже якісь кроки робити, то потрібно робити так, щоб потім не було можливості у депутатів, позбавлених мандатів, подавати апеляції до суду і вигравати справи. Тому що питання депутатських мандатів — це питання внесення змін до Конституції. Якщо вже робити, то потрібно робити все фахово, фундаментально. Тому що ми бачили, що тих чи інших депутатів не могли виключити з фракції або позбавити мандату за якусь діяльність. Тобто історія з ОПЗЖ не перша. Були вже такі історії локальні, коли йшлося про окремих депутатів», — вважає експерт.

Він наголосив, що потрібно вдосконалювати законодавство, адже це питання Конституційного права, тому що чиновники обиралися і на якихось територіях вони мають певний мандат довіри.

«Проти певної кількості народних депутатів порушені кримінальні справи, проти когось — запроваджені санкції за антидержавну діяльність. Знову ж таки, санкції — це не вирок суду. Їх можна оскаржувати, ще й вимагати компенсацію. Тому так само і з мандатами. Якщо когось позбавлять мандата просто „за компанію“, то це може бути таким кроком, який повернеться бумерангом», — підкреслив політолог.

Воля вважає, що ті, хто зараз говорить про необхідність фундаментально врегулювати це питання, більш праві, аніж ті, хто виступає за швидкі рішення.

«Тому я думаю, що було б правильним, як компромісний варіант, призупинити діяльність фракції. Але з точки зору Конституції це не бездоганне рішення. І тим депутатам, з приводу яких немає підозр в антидержавній діяльності, дозволити голосувати, брати участь у роботі Верховної Ради. Та кількість нардепів ОПЗЖ не є критичною, ні на що не впливає», — зазначив він.

Читайте також


Втома поляків від біженців, — політолог про ставлення до українців у Польщі

У Польщі змінюється ставлення до українських біженців. Потенційні загрози з їхнього боку поляки вбачають у негативному впливі на ринок праці, на зростання інфляції та злочинності. Про це свідчать результати свіжого опитування, яке провели фахівці факультету політології та міжнародних досліджень Варшавського університету та Університету економіки й гуманітарних наук у Варшаві.