лукашенко підписав указ про позбавлення громадянства білорусі за «екстремізм»

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко підписав закон, який дозволяє позбавляти громадянства людей, засуджених за «екстремістську діяльність».

олександр лукашенко
олександр лукашенко

Про це йдеться на сайті самопроголошеного президента.

Закон набере чинності влітку 2023 року. Згідно з ним, громадянства можна буде позбавляти білорусів, які живуть за межами країни та засуджені за «екстремізм» чи «завдавання тяжкої шкоди» інтересам держави.

Під визначення можуть потрапити зокрема лідери опозиції, які перебувають у вигнанні після президентських виборів 2020 року.

Позбавляти білоруського громадянства можна буде навіть тих, хто не має іншого паспорта. Як зазначає «Радіо Свобода», білорусь є однією з кількох держав Європи, яка не підписала Конвенцію ООН про скорочення безгромадянства.

Також новий закон зобовʼязує громадян білорусі повідомляти владі про набуття громадянства чи посвідки на проживання в іншій країні. Вимога стосується і документів, що дають право на отримання посвідки на проживання.

Нагадаємо, 30 грудня самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко підписав зміни до закону «Про Національні збори (парламент) республіки білорусь», які дозволять йому залишатись у політиці й після формального припинення повноважень.

Рекомендовані публікації