Безпрецедентна фінансова підтримка: НБУ назвав суму допомоги Україні за 2022 рік

Україна у 2022 році отримала безпрецедентну світову фінансову підтримку — відповідно до балансових даних близько 32,1 млрд доларів.

Безпрецедентна фінансова підтримка: НБУ назвав суму допомоги Україні за 2022 рік

Найбільша фінансова допомога надійшла від Сполучених Штатів Америки — 12 млрд доларів, Європейського Союзу — 8 млрд доларів, МВФ — 2,7 млрд доларів, Канади — 1,9 млрд доларів, Німеччини — 1,6 млрд доларів.

Крім того, у 2022 році країна отримала близько 3,1 млрд доларів завдяки розміщенню валютних ОВДП.

«Це разом із міжнародною допомогою дало змогу компенсувати значну частину чистих інтервенцій НБУ з продажу валюти (25 млрд доларів) та виплат країни за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті (9,1 млрд доларів)», — зазначили в НБУ

За даними НБУ, міжнародна допомога надходила як у вигляді грантів, так і кредитів, більш ритмічно в другому півріччі. Вагомим джерелом доходів у 2022 році стали грантові кошти (480,6 млрд гривень). Саме завдяки грантам доходи загального фонду держбюджету за підсумками 2022 року зросли на 37% до 1 491,1 млрд гривень.

Обсяг викупу ОВДП з боку НБУ (фактичний «друк» коштів) становив 400 млрд гривень та з другої половини року здійснювався в обсязі у 30 млрд гривень на місяць.

Нагадаємо, що Національний банк України врегулював практичні питання формування та ведення Реєстру пунктів обміну іноземної валюти. Інформація з реєстру буде щомісяця публікуватися на сайті НБУ.