Велика Британія розглядає передання Україні танків Challenger 2

Велика Британія вперше розглядає можливість постачання Україні британських танків.

Велика Британія розглядає передання Україні танків Challenger 2
Велика Британія розглядає передання Україні танків Challenger 2

Про це повідомляє Sky News з посиланням на «джерело на Заході», знайоме з переговорами.

За його словами, вже кілька тижнів ведуться переговори про постачання ЗСУ «деякої кількості» бойових танків Challenger 2 британської армії.

Одне із джерел припустило, що Британія може запропонувати близько 10 танків Challenger 2 — цього достатньо, щоб укомплектувати ескадрилью.

Співрозмовник журналістів сказав, що передача танків Лондоном сама по собі не змінить правил гри, але все ж таки матиме величезне значення, оскільки цей крок порушить бар'єр, який досі не дозволяв союзникам передавати Україні західні танки через побоювання, що це нібито буде сприйнято Росією як «надмірна ескалація».

За словами джерел, передача танків може спонукати інших союзників зробити те саме.

ДОВІДКА. Challenger 2 є одним з найбільш важкоброньованих серед західних танків: і башта, і його корпус прикриті бронею «Чобгем» другого покоління під кодовою назвою «Дорчестер», відомості про яку досі засекречені. Танк оснащено 120-мм нарізною гарматою L30A1 (боєкомплект — 52 постріли). Ліворуч від основної гармати встановлений спарений з гарматою 7,62 мм кулемет L94A1. Біля командирського люка на башті встановлено 7,62-мм кулемет L37A2, який призначений переважно для протиповітряної оборони. Боєзапас кулемета — 4000 патронів калібру 7,62-мм.

Challenger 2 є основним бойовим танком сухопутних військ Великої Британії. Ці танки застосовувалися для ведення бойових дій в Боснії, Косово та Іраку.

Рекомендовані публікації