План путіна тиснути на Європу енергоносіями провалюється — Bloomberg

Тепла погода, більш широке коло постачальників і намагання скоротити попит допомагають Європі пережити енергокризу, оскільки газосховища все ще майже заповнені, а ціни на блакитне паливо впали до довоєнного рівня. Отже, ймовірно, ЄС уже пережив найгіршу кризу.

План путіна тиснути на Європу енергоносіями провалюється
План путіна тиснути на Європу енергоносіями провалюється

Про це пише Bloomberg.

Попри те, що різке похолодання чи перебої з поставками все ще можуть призвести до хаосу на енергетичних ринках, зростає оптимізм щодо того, що Європа зможе пережити цей та наступний зимові сезони.

Криза, спровокована вторгненням росії в Україну в лютому минулого року, вже коштувала Європі близько 1 трлн доларів через різке зростання цін на енергоносії. Уряди у відповідь надали понад 700 млрд доларів, щоб допомогти компаніям і споживачам подолати цей удар. Вони також намагаються послабити свою залежність від російських енергоресурсів, особливо природного газу.

За даними Morgan Stanley, динаміка змінилася настільки, що зараз вже надходить занадто багато зрідженого природного газу. В грудні спостерігалися рекордні показники постачань, і ця тенденція, ймовірно, збережеться.

Імпорт російського трубопровідного газу цього року становитиме лише близько 27 млрд кубометрів, і Кремль може вдатися до повного припинення поставок. Для європейського ринку, який споживав 400 млрд кубометрів у 2021 році, це дуже суттєве скорочення.