Українці зможуть самостійно фінансувати партії — експерт

Війна показує, що суспільство змінилося і українці зможуть самостійно фінансувати партії. Адже партії, мають фінансувати їх прихильники.

Ігор Чаленко
Ігор Чаленко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Чим краще буде розбудовуватися середній прошарок, буде видозмінюватися структура представництва в наших найвищих органах. В тій же Верховній Раді та в уряді. Виходячи із запитів суспільства буде змінюватися політичний дискурс. Ми не є африканською країною. У нас є міцне громадянське суспільство. У нас було 3 революції. Одна з них студентська. У нас достатня кількість пасіонарій, які можуть рухати країну вперед. Питання в тому, хто приходить на вибори та голосує. Одна справа озвучувати думки в соціальних мережах та з екранів телебачення, але якщо на виборах не підтримати обрані політичні сили, то обирають, якраз громадяни, які мають низький дохід. Вони голосують по піраміді Маслоу за більш базові речі», — каже експерт.

За його словами, в громадському секторі є поняття вигорання. Партії, мають фінансувати їх прихильники. Як це робиться у всьому світі.

«Пасіонарії можуть працювати системно, але не в стратегічній площині. Українці донатять на ЗСУ в середньому 300 — 500 грн. Тож війна показує, що механізм працює. Тому цю практику можна перенести на фінансування партій. Тут питання, чи треба це нинішній партії. Але ми дійдемо до цього питання, тому що суспільство дуже змінилося. Тому обирати нардепів, як це було в 2019 році, вже не будуть. Зараз дуже багато скандалів, пов’язаних з корупцією. Не дивлячись, що зараз йде боротьба з ворогом, вибори все одно настануть», — резюмує експерт.